Gruppterapi i Göteborg för dig som vill förbättra dina relationer och förändra livslånga mönster

Om gruppterapi

Gruppterapi är en effektiv och kraftfull behandlingsform där ett antal människor, oftast mellan 6-8 personer möts tillsammans under ledning av en professionell psykolog för att stödja, förstå och hjälpa sig själva och varandra. Det är en terapiform som varit allmänt vedertagen i över 50 år och har ett lika starkt forskningsstöd som individuell psykoterapi, ibland till och med mer. I en levande, varm och engagerad grupp kan deltagarna både upptäcka, utforska och lösa de mönster som hindrar tillfredsställande relationer.

Kvaliteten på våra liv beror till stor del på kvaliteten av våra relationer. Vi har alla vuxit upp och formats av grupper av olika slag, inom familjen, arbetet, studier och fritidsaktiviteter. Att arbeta terapeutiskt i en grupp innebär att du delar dina problem och svårigheter, försöker att förstå dig själv och andra bättre och lär dig av och med andra. Värdet i gruppterapi ligger i möjligheten att låta individerna inom gruppen återskapa de relationsmönster som uppstår i livet utanför terapirummet, på ett sätt som är svårare att komma åt i individuella samtal. Tillsammans med gruppen och psykologen är det möjligt att få insikt om sina egna mönster, blockeringar och sätt att hålla andra på avstånd, som ofta hindrar oss att leva fullt ut och påverkar vår livskvalitet. Gruppen blir en sorts socialt laboratorium och erbjuder därmed möjligheten att på ett fritt sätt experimentera med nya och mer hjälpsamma beteenden.

Gruppterapi Göteborg Billig Studentpris

Även om gruppterapi är en potent behandlingsform så upplever många tanken på att tala med andra okända människor i grupp som svårt och läskigt. Du är inte ensam om att tänka så. Men när man tagit sig igenom den initiala rädslan så blir det istället en plats av trygghet och stöd. Inom den sammanhållningen öppnas sedan möjligheten till verklig och varaktig förändring. Det skapar en möjlighet att bli hjälpt och stärkt av en gemenskap och samtidigt få ta del av och underlätta andras liv.

Student Terapi Billig Gruppterapi Göteborg

Precis som individuell psykoterapi så kan gruppterapi vara hjälpsamt vid många olika sorters psykologiska, känslomässiga och relationella besvär. Några vanliga teman folk söker för är nedstämdhet, ångest, relationsmönster och sociala frågor, sorg och förluster, beteendemönster, existentiella tankar eller frågor om personlighet och självbild. Det är även hjälpsamt för dig som helt enkelt vill förstå mer om dig själv och dina relationer. Fokusområdet i gruppterapi ligger på relationellt lärande, insikt och personlig förändring.

“Jag ville gå i gruppbehandling för att förstå mig själv bättre i relationer. Jag hade gått i flera psykologiska behandlingar innan vilket hade hjälpt på olika sätt men jag tyckte det fortsatt ibland kändes svårt i relationer. Gruppbehandlingen blev väldigt bra för mig även om det var jobbigt under resans gång. Det var hjälpsamt att få prata om mina problem med andra personer och inte bara med en terapeut. Mina problem blev tydligare och det kändes mer verklighetsnära än när jag gått i tidigare behandlingar. Efter gruppen känner jag mig tryggare i relationer och jag förstår varför jag reagerar på ett sätt med vissa och på ett annat sätt med andra. Tack till Max och alla i gruppen.”

— Tidigare deltagare

Gruppterapi har många dokumenterade fördelar som inkluderar:

Förbättrade kommunikations- och sociala färdigheter. Gruppen ger möjlighet att prova nya sätt att uttrycka sig och relatera till andra och att få feedback på nya beteenden i en stödjande, konfidentiell miljö.

Minskade känslor av skam och isolering. Att lära sig om de svårigheter som andra medlemmar står inför hjälper dig att inse att du inte är ensam och att andra arbetar med liknande frågor.

Större känsla av tillhörighet och acceptans. Med tiden lär medlemmarna känna och lita på varandra. Upplevelsen av att andra känner dig och är investerade i ditt välbefinnande leder till en upplevelse av tillhörighet och acceptans.

Ökad självkänsla och självförtroende. Medlemmar kommer att förstå hur de är till hjälp för varandra, och därmed bli mer medvetna om egna styrkor. Detta leder i regel till ökad självkänsla och självförtroende.

Bättre förståelse för sig själv och andra. Att få feedback från gruppmedlemmar ger dig en större förståelse för dig själv och din inverkan på andra. Du får också hjälp att uttrycka och utforska dina tankar och känslor, vilket fördjupar din självkännedom.

Gruppterapi Göteborg

Vad gör man?


Så hur går det till? Rent praktiskt så träffas gruppen på min mottagning vid Järntorget i Göteborg. Sessionerna är 90 minuter långa och sker varje vecka. Deltagarna försöker uttrycka sina problem, känslor, idéer och reaktioner så öppet, spontant och ärligt som möjligt. Det är denna viktiga information som gör det möjligt för oss att förstå och hjälpa varandra. På så sätt lär du dig inte bara hur du kan ta hand om och förändra dina egna svårigheter, utan också hur du kan vara till hjälp för andra. I en gruppterapi arbetar vi med medlemmarnas frågor och de reaktioner som väcks under terapitimman.

Tillsammans tar vi oss an de problem och frågeställningar som deltagarna har med sig vid varje givet tillfälle med ett särskilt fokus på hur dina relationsmönster upprepas i gruppen. Jag som psykolog finns på plats för att guida samtalet, fördjupa de processer som väcks och se till att sessionerna blir terapeutiska. Det finns inget på förhand bestämt slut och du deltar så länge det är hjälpsamt för dig. Gruppen är blandad i termer av problembeskrivning, ålder, kön, sexualitet, kultur och personlighet, men alla är där för att arbeta med sina egna frågeställningar på ett terapeutiskt sätt.

Jag som psykolog väljer deltagare som jag tror skulle vara hjälpta av, vara en tillgång för och har en möjlighet att tillgodogöra sig en gruppterapi. Eftersom gruppformatet innebär att flera personer delar på tiden så innebär en av fördelarna för dig att kostnaden blir mindre. Att priset är mindre betyder på inget sätt att behandlingen är sämre. Tvärtom är gruppterapi ofta att föredra för många personer. Utöver gruppterapi finns det olika alternativa behandlingar, såsom individuell psykoterapi, parterapi/familjeterapi, medicinering eller en kombination av dessa alternativ. Du är välkommen att diskutera just din situation för att se vad som skulle kunna vara mest hjälpsamt för dig och dina frågor.

Vanliga frågor

  • När du överväger att testa gruppterapi är det vanligt att ha många frågor och orosmoment. Vad kommer jag att få ut av det här? Kommer det finnas tillräckligt med tid för mig att hantera mina egna problem i en grupp? Vad händer om jag inte gillar de andra i gruppen? Kommer jag att bli accepterad? Kommer jag prata för mycket? Kommer jag prata för lite? Alla orosmoment är vanliga och välkomna.

    Studier har visat att grupper oftast är bättre än individer på att lösa problem. Den samlade visdomen hos en grupp är både djupare och bredare än hos någon individ. När vi är flera i rummet så kan vi få reda på om våra antaganden stämmer genom att få feedback från flera källor, samstämmig eller blandad. Med hjälp av detta kan vi få syn på hur vi påverkar andra människor och hur de påverkar oss. Vi kan därefter använda gruppens reaktioner här-och-nu för att öva på de saker vi har svårt för och skapa en förändring som följer med till livet utanför mottagningsrummet.

    Gruppformatet ger vissa särskilda fördelar som den individuella terapin inte har. Dels hålls kostnaden nere av att gruppen består av flera personer, vilket gör att det är billigare än att träffa psykolog individuellt. Det har även en större potential att låta dig upprepa dina vardagliga relationsmönster, och därmed att arbeta med dem. Detta beror på att fler personer ger större möjlighet till en bredd av reaktioner som kanske inte skulle visat sig i kontakten med enbart en psykolog. Det ger även möjlighet att få en mer nyanserad uppfattning av hur man uppfattas av andra, då fler kan dela med sig av sin upplevelse - människor som inte är där i en professionell roll. Det ger även en möjlighet att experimentera med och öva på nya beteenden. Dessutom vittnar många om att de egna orden får en större tyngd då en grupp tar emot dem, jämfört med en enskild psykolog.

    En psykoterapi, oavsett om den sker individuellt eller i grupp, är bara effektiv om den adresserar och förändrar våra icke hjälpsamma och invanda relationsmönster. En grundläggande tanke inom gruppterapi är att de mönster vi har i livet utanför terapirummet kommer att följa med in och upprepa sig där. Detsamma gäller även omvänt, alltså att det som händer inom gruppen speglar någonting som händer utanför. Det betyder att vi inom gruppen kan få tag på de individuella problemen och arbeta med dem medan de händer, på ett sätt som är svårare i en individuell kontakt.

    I gruppen kan deltagarna identifiera och uttrycka känslor, reaktioner och föreställningar som historiskt har blivit nedtystade eller undvikna och bemöta dessa snarare än att reflexmässigt styra av dem. Gruppen är i första hand ett instrument för att identifiera och hantera känslomässiga blockeringar och begränsningar. Genom att arbeta sig igenom frågor om gränser, tillit, kommunikation och konflikter, så skapas förutsättningar för både meningsfulla personliga relationer och att lättare nå professionella målsättningar.

  • Många är ovana vid gruppformatet och nervösa inför vad det skulle innebära att tala om sig själv och sina svårigheter i en terapi tillsammans med andra. Det är naturligt att känna en rädsla och nervositet inför tanken på gruppterapi, men detta tenderar att lägga sig när man väl testat och förstått vad det är för någonting.

  • I gruppen arbetar vi tillsammans med de frågor var och en kommer med för att förstå den roll du själv spelar i att forma ditt liv. Ansatsen är att låta alla deltagare dela med sig av en meningsfull berättelse om vem de är. Detta innebär i praktiken ett uppdrag som går ut på två huvudpunkter:

    1. Att utforska sina egna frågeställningar som gjort att man sökt terapi

    2. Att förstå så mycket du kan om din relation till varje enskild gruppdeltagare och gruppledaren

    Mycket av det vi talar om berör relationer inom och utanför terapirummet, men andra ämnen går också att beröra såsom ångest, nedstämdhet, stress, förluster, missbruk, sexualitet eller drömmar. Inga ämnen ges av mig som gruppledare utan vi arbetar med det gruppen kommer med.

  • Gruppterapi är mycket mer än en simpel utökning av individuell terapi, där psykologen går varvet runt och försöker hjälpa alla människor isolerat med deras individuella problem. Att enbart lyssna passivt är sällan hjälpsamt för någon, varken för den som talar eller lyssnar. Effektiv gruppterapi handlar mer om de relationer som bildas mellan gruppens deltagare och hur dessa relationer triggar igång gamla invanda relationsmönster, både de hjälpsamma och de destruktiva. Det innebär att vi inte bara pekar ut varandras svårigheter, utan även får en möjlighet att få syn på styrkor och hur de går att använda.

    De flesta upplever att de har gott om tid att uttrycka sig själva och att det kan vara till stor hjälp även när det är någon annans frågeställning som styr samtalet. Skulle det vara så att du känner att du har svårt att komma till tals och få uppmärksamhet så är detta av yttersta vikt att våga lyfta. Det är stor sannolikhet att någonting i gruppen upprepar det som händer för dig i andra relationer också.

  • I individuell psykoterapi fokuserar två personer på en persons problem i 45 minuter, medan en gruppterapi pågår 90 minuter och brukar innehålla 6-8 deltagare. Matematiken säger därför att du får mer utrymme att tala direkt med psykologen i individuella samtal. Detta hade talat för individuell psykoterapi i alla lägen, förutsatt att den verksamma faktorn i psykoterapi var tid spenderad på att tala om sina besvär med en lyssnande psykolog. Så är dock inte fallet. I en gruppterapi får deltagarna ta del av både varandras och psykologens perspektiv på sina frågor. Det visar sig snabbt att det inte bara är då deltagarna själva talar som förändringen sker inom och mellan deltagarna. Resultaten i en psykoterapi står inte i direkt proportion till den tid man haft psykologens uppmärksamhet.

  • Det finns många saker som skiljer ut gruppterapi från andra former av hjälp som erbjuds i ett gruppformat. Till att börja med så uppmanas alla deltagare i gruppterapi att inte ha någon kontakt med varandra utanför terapirummet. Detta är ett sätt att säkerställa tryggheten i rummet genom kunskapen om att inga samtal pågår bakom ens rygg.

    Terapigrupper leds alltid av en professionell psykolog eller psykoterapeut som är särskilt utbildade att göra det. Det finns inte heller något särskilt tema som förenar de terapigrupper som jag erbjuder. I många gruppsammanhang, som exempelvis Anonyma Alkoholister, ligger fokus på delandet och interaktionen mellan deltagarna hålls till ett minimum. I gruppterapi är det tvärtom interaktionen i rummet som är det viktigaste materialet vi arbetar med. Gruppterapi kan absolut erbjuda en stödjande funktion, men har också som ambition att vara utvecklande och förändrande. Målet är inte bara att hantera de akuta symtomen, utan att adressera de underliggande orsakerna för att skapa en verklig, djup och hållbar förändring.

  • Självklart inte. Precis som i individuell terapi delar du med dig av det du vill och känner dig bekväm med i ditt eget tempo. Det är visserligen sant att om gruppterapi ska vara hjälpsamt så krävs det att du förr eller senare delar med dig av dig själv och tar vissa känslomässiga risker, men det är alltid någonting som sker på dina egna villkor. Du bestämmer vad du vill arbeta på och när du ska göra det. Jag som gruppledare hjälper dig med hur du ska arbeta på detta när du väl identifierat vad det är du vill arbeta med. Alla deltagare har någon gång varit nya medlemmar och kommer låta dig komma in i gruppen i ditt eget tempo.

  • Det finns några saker som krävs att du accepterar och lever upp till för att delta i en gruppterapi. Dessa finns till för att skapa en känslomässigt trygg miljö för samtliga deltagare:

    Kontinuerligt deltagande

    Gruppterapi skiljer sig från individuell psykoterapi på det sättet att om du missar ett tillfälle så är det som att missa ett kapitel ur en bok. Det innebär att du som ska delta behöver veta att du kan komma varje vecka på den avtalade tiden. Vid sjukdom och resor erbjuds möjligheten att delta på distans. Självklart sker enstaka undantag, men det är viktigt att alla i gruppen regelbundet är på plats. Det innebär också att alla förbinder sig till att vara på plats i tid.

    Tystnadsplikt

    En annan aspekt som skiljer ut gruppterapi från individuella samtal är att alla deltagare delar tystnadsplikten. Det innebär att vi inte talar om de andra i gruppen utanför den. Det går fint att tala om sin egen process och upplevelse tillsammans med de man vill, men vad de andra talar om, alla namn och all information som går att identifiera är strikt konfidentiell.

    Umgängesförbud

    Alla i gruppen går med på att inte träffas utanför mottagningsrummet. Det skapar en trygghet att veta att inga samtal pågår bakom ens rygg och att alla processer är öppna.

    Initialt åtagande

    Alla nya deltagare förbinder sig att komma på 12 sessioner innan de fattar beslut om huruvida de vill fortsätta eller inte. Inom dessa är det fritt fram att ha alla möjliga reaktioner, känslor och impulser. Men istället för att lämna gruppen om det känns svårt eller jobbigt så försöker vi finna ett sätt att tala om det.

    Avslut

    Efter ditt initiala åtagande är du fri att lämna gruppen när det känns som rätt tillfälle för dig, förhoppningsvis i samband med att du känner att du uppnått dina målsättningar. När du känner dig redo att avsluta ditt deltagande så önskar jag att du tar upp detta och diskuterar det med gruppen några tillfällen innan din sista session, snarare än att bara lämna eller att meddela mig via exempelvis mail.

    Risktagande

    För att bli hjälpt av gruppen krävs det att du förr eller senare delar med dig av dig själv. Detta kan kännas läskigt till en början, men brukar bli lättare efter att du fått en känsla av gruppen och strukturen. Detta sker alltid i ditt eget tempo och för din egen skull. I våra inledande individuella samtal så kommer du att få mer information om förväntningar och hur du kan använda dig av samtalen på bästa sätt.

  • Det kan vara särskilt kraftfullt att kombinera gruppterapi med en individuell psykoterapi. Gruppterapi är väldokumenterat effektiv på egen hand, men går också att kombinera med både medicinering, individuell paykoterapi eller 12-stegsprogram utifrån din specifika situation. Du kan gå individuellt hos mig, eller också hos en annan psykolog. Det är i så fall hjälpsamt att inleda ett samarbete för att se till så att du får bästa möjliga hjälp och att de två processerna förstärker varandra.

  • Jag som gruppledare komponerar grupperna utifrån ett försök att skapa en hjälpsam blandning av människor och de brukar vanligtvis innehålla en samling människor som kan vara till hjälp för varandra. Ambitionen är att så gott det går avspegla världen utanför terapirummet, vilket exempelvis innebär att gruppen innehåller lika många kvinnor och män och att åldrarna är blandade. Ingen kommer att ha exakt samma situation som dig, men du kommer kunna känna igen dig i väsentliga delar av de andra i gruppen. Några kommer att komma med frågor som du inte alls känner igen dig själv i och det är ofta minst lika givande då det innebär att ni kan erbjuda varandra olika perspektiv. Var inte så säker på att de som du har mest gemensamt med är de som du kommer att lära dig mest av. Skulle du mot förmodan känna någon av de andra i gruppen så talar vi om det när situationen uppstår. Om det inte är möjligt att arbeta med denna koppling till deltagaren i gruppen så hittar vi en annan grupp som är mer lämpad för dig.

  • Alla som ska börja en gruppterapi har först träffat mig i minst ett individuellt samtal. Detta brukar underlätta den första ångesten och rädslan som naturligt uppstår när man ska gå in i en ny grupp. Det är förväntat och helt naturligt att vara nervös inför de första tillfällena med gruppen. Men med regelbundna sessioner och deltagande så byggs det upp ett förtroende för de andra deltagarna och den initiala oron släpper sitt grepp. Att tala med gruppen omvandlas då till en källa av tillit, lättnad och minskad ensamhet. Många får uppleva, kanske för första gången, att de inte är ensamma om att känna som de gör.

    De andra deltagarna erbjuder stöd, feedback och inspiration men kommer också att utmana dig i dina sätt att tänka. Ofta är det just det faktum att öppna sig för andra upplevs som en skrämmande tanke som gör gruppterapi så hjälpsamt. Att överkomma detta hinder öppnar upp för helt andra möjligheter i livet. Jag som gruppledare hjälper till för att underlätta möjligheten att uttrycka känslor och tankar med de andra i gruppen och de känslor som väcks gentemot varandra i gruppen. För det mesta leder det till att deltagare börjar se fram emot tillfällena och det som skapas gemensamt. Det brukar ge en känsla av stolthet att hitta nya sätt att uttrycka sig på. Ju mer du involverar dig i gruppen, desto mer kommer du att få ut av den.

  • Jag har flera års erfarenhet av arbete med grupper på min egen mottagning och är medlem i Svenska föreningen för Gruppsykoterapi och Grupputveckling. Gruppterapi förekommer tyvärr inte på de flesta utbildningsinstitut i Sverige i dagsläget, vilket gjort att jag själv valt att utbilda mig vidare hos The Center for Group Studies i New York. Utöver mina pågående studier så har jag utbildat mig genom egen gruppterapi och med hjälp av erfarna handledare.

  • Jag arbetar primärt utifrån en psykodynamisk och existentiell grund. Inspirationen och teorierna kommer från interpersonella processgrupper och modern gruppanalytisk metodik.

Vad kostar det?

Priset för en session är 500 kr för studenter, arbetslösa och andra med särskilda behov och 800 kr för andra. Du betalar likt ett medlemskap, d.v.s. även om du vid något tillfälle inte har möjlighet att vara på plats.

Vilka tider finns det att välja på?

  • Måndagar 17:30-19:00

I höst kommer det även att startas en ny grupp där tiden inte är bestämd än. Du kan höra av dig med dina personliga önskemål.

Hur gör jag för att börja i en av dina grupper?

Boka en inledande individuell session. Det gör du enklast direkt i min kalender genom att följa länken nedan. Hittar du ingen tid som passar så skicka ett mail. I ett sådant samtal försöker jag att ta reda på om dina frågeställningar skulle passa i de grupper jag har hos mig och annars ge dig lämpliga alternativ. Vi hjälps åt att ta reda på om det skulle kunna vara ett lämpligt alternativ för dig. Det är också en möjlighet för dig att ta reda på om du vill arbeta med mig, ställa alla dina frågor och se till att du är förberedd på bästa sätt för att få ut så mycket som möjligt av din medverkan i gruppen.

Boka en tid idag